WAUW, WAT EEN BEDRAG VOOR SOPHIA!


We hebben een bedrag van maar liefst 100.000 euro overhandigd aan het Sophia Kinderziekenhuis.

Dit fantastisch bedrag gaat naar de volgende projecten:

1000 euro voor het Knuffelboek
1500 euro voor Buideldoeken
10.000 euro voor de Spelbeamer
25.289 euro voor de Kittenscanner
En 62.221 euro Wandspeelgoed

Onze dank gaat uit naar de vrijwilligers, sponsoren en een ieder die een bijdrage gedaan hebben!


Met dit bedrag als hoogtepunt gaan wij stoppen met het organiseren van de van de dag zelf van de Truckshow, die altijd eind augustus plaats vond. De reden hiervoor is o.a. door alle extra maatregelen die er ieder jaar weer bijkomen.

Maar de vlaggen van de sponsoren blijven wapperen!
Daarom hopen we vanaf volgend jaar dat de lange rij vlaggen nog langer zal worden voor het Sophia Kinderziekenhuis.
Over de projecten:

Spelbeamer in de centrale hal

In de centrale hal van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen ouders en patiënten zich melden voordat zij naar hun afspraak gaan. Kinderen vinden een bezoek aan het ziekenhuis vaak best spannend en daarom is het goed om hen op een positieve manier af te leiden. Tijdens het wachten in de centrale hal kunnen de kinderen op diverse manieren spelen. Er zijn speeltoestellen en er hangt een spelbeamer met interactieve vloer.

Met deze spelbeamer spelen de kinderen meerdere spellen op de vloer door te rennen, springen, draaien en dansen. De huidige is helaas niet meer te gebruiken en moet worden vervangen. Omdat de spelbeamer veel wordt gebruikt, is het de grote wens om een nieuwe beamer aan te schaffen. Draag jij bij aan het plezier van de patiëntjes?

Totaal benodigd bedrag: 10.000 euro.

Wandspeelgoed voor in de spreek- en behandelkamers

Een bezoek aan het ziekenhuis kan een spannende gebeurtenis voor kinderen zijn. Het is daarom fijn als zij op een positieve manier worden afgeleid en zich kunnen vermaken. In de spreek- en behandelkamers van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is momenteel weinig afleiding voor de patiënten. De wens is om met een spel aan de wand kinderen rustig te laten spelen en voor leuke afleiding te zorgen. De wandspellen zorgen voor speelplezier en zijn een veilige speeloplossing voor de kinderen.

Kinderthoraxcentrm Het Kinderthoraxcentrum is er voor kinderen met aandoeningen aan het hart, de longen en de luchtwegen. In het Kinderthoraxcentrum werkt een team van superspecialisten nauw samen. Door deze combinatie van expertise en het gebruik van de nieuwste technologie kan er optimale zorg en behandeling worden gegeven aan zowel pasgeborenen als oudere kinderen.

Om dit speelgoed te kunnen realiseren is het Sophia afhankelijk van giften, want deze kosten vallen niet in een zorgbudget. Wil jij helpen? Draag dan bij aan dit project!

Kittenscanner

MRI-onderzoek is voor veel kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Het onderzoek duurt meestal een half uur of meer en gedurende die tijd ligt de patiënt in de scanner. Tijdens het scannen maakt de scanner veel lawaai. Kinderen kunnen hierdoor erg in paniek raken. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt.

Philips Healthcare heeft daarom de KittenScanner ontworpen, om angst te verminderen en kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek. Deze kleine scanner demonstreert het MRI- en CT-proces. Kinderen kiezen een favoriet karakter: een olifant, pop, robot of een krokodil, dat zelf de scanner doorgaat. Daarmee wordt een serieus onderzoek eerder een avontuur!

Als het kind een gekozen karakter scant, laat een display zien hoe een scanner werkt en waarom het onderzoek nodig is. De "ingewanden" van het speelgoed zijn op het scherm te zien, waardoor het doel van de scanner duidelijk wordt. Terwijl het kind met de KittenScanner speelt wordt de aandacht gericht op leren en lol maken, zodat hij minder bezorgd is over de komende procedure.

Daarnaast heeft Philips de ScanBuddy App ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen en hun ouders zich thuis al voorbereiden op de scan. Er wordt informatie gegeven en de kinderen kunnen door middel van spelletjes vertrouwd raken met de MRI-scan.

De afgelopen weken heeft Philips de KittenScanner en de ScanBuddy App een aantal weken op proef ter beschikking gesteld. Tijdens de proefplaatsing hebben we gezien dat veel kinderen de KittenScanner gebruikten. De medewerkers zijn van mening dat de kinderen mede door de KittenScanner en/of de ScanBuddy App beter begrijpen wat er tijdens het MRI-onderzoek gebeurt. Ook ziet men een positief effect op hoe kinderen zich voelen voor de scan en ziet men een zekere mate van stressvermindering. Wekelijks wordt bij veel kinderen een MRI-scan uitgevoerd. 40 tot 50 kinderen per week hebben profijt van de KittenScanner en de ScanBuddy App.

Totale kosten: 25.289 euro.

TRUCKSHOW NUMANSDORP BIEDT SOPHIA ALWEER PRACHTIGE CHEQUE AAN


Numansdorp - Truckshow Numansdorp heeft deze week alweer een prachtig bedrag kunnen overhandigen aan het Sophia Kinderziekenhuis, maar liefst 65.050 euro.

Elk jaar organiseren Bas en Bets Vogelaar (al meer dan 20 jaar) een dag waarop liefhebbers van trucks volop aan hun trekken komen. Er komen zo’n 125 vrachtwagens in alle soorten en maten, er is een veiling, een loterij, van alles te eten en te drinken en gewoon gezellig bij elkaar zijn. Mede dankzij die opbrengst en de hulp van talloze sponsoren brengt zo’n dag ieder jaar veel geld op.

Bas en Bets Vogelaar bedanken iedereen hartelijk die dit bedrag mogelijk gemaakt hebben !!

Al jaren is Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis het goede doel van dit evenement en zijn er dankzij de opbrengsten veel projecten gedaan. De opbrengst van dit jaar, de Truckshow was op 27 augustus, gaat naar de projecten Snoezelbadkamer, De Hartendief, en een nog te kiezen project. (Deze informatie volgt nog.)

De Hartendief

In Nederland wordt 17% van de kinderen te vroeg geboren of heeft bij de geboorte een ernstige aangeboren afwijking. Na hun geboorte worden deze kinderen opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit. Een opname op deze afdeling is vaak stressvol voor zowel de (pasgeboren) baby als de ouders. Kinderen komen terecht in een omgeving die in alles afwijkt van de omgeving die zij ervaarden in de baarmoeder. Gelukkig is er in de afgelopen decennia steeds meer aandacht gekomen voor het verbeteren van de leefomgeving voor kind en ouders op de afdeling neonatologie. ‘Buidelen’ (huid-op-huid contact waarbij de baby op de blote borst van ouders ligt) is een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse zorg. Tijdens het buidelen ruiken, voelen en horen baby’s hun ouders, wat bewezen positieve effecten heeft op zowel kind als ouder. Als een kind tegen de borst van moeder ligt, hoort het geluiden die al vertrouwd waren in de baarmoeder, zoals moeders hartslag maar ook het ruisen van bloed door de grote aderen en het rommelen van darmen.

Ondanks de positieve effecten is buidelen niet altijd mogelijk vanwege de kwetsbaarheid van kinderen, maar ook omdat ouders niet 24 uur per dag aanwezig kunnen zijn. Daarom wordt er nu soms gebruik gemaakt van een speakertje waarmee het geruststellende geluid van een hartslag nagebootst kan worden. Ouders ervaren het als erg prettig om in een periode waarin zij zich machteloos voelen, toch iets voor hun kind te kunnen betekenen. In een vervolgstudie
willen artsen en onderzoekers in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ‘de Hartendief’ ontwikkelen. Een simulator waarmee het geluid van de eigen moeder nagebootst kan worden om op deze manier zo dicht mogelijk bij het effect van het buidelen te komen. De moeder neemt de geluiden op met een digitale stethoscoop. Een app verstuurt vervolgens de geluiden naar een matje dat onder het hoeslaken van de matras van het kind ligt. Door gebruik te maken van zowel geluid als geluidstrillingen zal kan de situatie in de baarmoeder zoveel mogelijk nagebootst worden. In deze vervolgstudie zal gekeken worden naar wat de effecten op de gezondheid van het kind zijn maar ook naar het welzijn van de ouders. Verwacht wordt dat deze simulatie zowel positieve effecten (denk aan; minder stress en kortere opname duur in het ziekenhuis) heeft op het welzijn en de gezondheid van het kind als op die van de ouders.

Snoezelbadkamer

In het Sophia doen de medewerkers er alles aan om het ziekenhuisbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen, met zo min mogelijk stress, angst of pijn. Het creëren van een omgeving waar kinderen zich fijn voelen draagt daar zeker aan bij. Snoezelen is het stimuleren van verschillende zintuigen door een combinatie van geluiden, beelden, kleuren, geuren en voorwerpen in een veilige, warme en rustige omgeving. In deze badkamer, die is omgetoverd van een saaie ruimte tot een magische omgeving, kunnen kinderen heerlijk ontspannen tijdens de dagelijkse verzorging zoals het douchen of in bad gaan. Ze kunnen muziek luisteren, wegdromen bij lichteffecten en prachtige geprojecteerde dieren op de muren of bij bubbelpalen zitten. Ze zien mooie kleuren en ruiken allerlei geuren. Dit zorgt voor afleiding, plezier en ontspanning. Ook heeft het doen van de verzorging in de snoezelbadkamer een positief effect op de band tussen de zorgverlener en het kind. De snoezelbadkamer moet een fijne plek worden waar kinderen even vergeten dat zij in een ziekenhuis zijn.

WEER HELAAS GEEN TRUCKSHOW MAAR TOCH EEN HEEL MOOI BEDRAG VOOR HET SOPHIA


Gelukkig konden we ook dit jaar, ondanks dat de Truckshow weer niet door kon gaan, toch een mooi bedrag overhandigen aan het Sophia Kinderziekenhuis. Op donderdag 25 november was het zover, we hebben een bedrag kunnen overhandigen van maar liefst 32.000 euro.

We hebben besloten om 30.000 euro voor de kindvriendelijke Echokamers aan te bieden en de overige 2.000 euro is nog te besteden aan andere belangrijke projecten.De beste zorg voor zieke kinderen

De overheid en de zorgverzekeraars dragen in belangrijke mate bij aan de financiering van behandelingen. Maar voor een optimale begeleiding van patiënten en belangrijk onderzoek naar oorzaken van ziekten en nieuwe behandelmethoden zijn aanvullende middelen nodig. De Stichting Vrienden van het Sophia is de fondsenwervende organisatie voor het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis en steunt samen met haar donateurs – particulieren, fondsen en stichtingen en bedrijven – belangrijke projecten op het gebied van onderzoek, innovatie en welzijn en onderzoek om zo de beste zorg voor zieke kinderen te kunnen realiseren. Samen geven we projecten die zorg op een nog hoger niveau kunnen helpen graag een steuntje in de rug.

Een bijzonder project: kindvriendelijke Echokamers

Veel kinderen krijgen een echo-onderzoek en vaak vinden ze dit best spannend. In samenwerking met Philips is er speciaal voor de kinderen een wand- en plafond projectie gemaakt genaamd Ambient Experience. Dit wordt door de kinderen en hun ouders zeer positief ontvangen. Het maakt de kamer en het röntgenonderzoek minder bedreigend en ze worden op een leuke manier afgeleid.

Ambient Experience wordt vaker toegepast, maar nog weinig in echokamers. Het zal de patiëntervaring verbeteren en draagt bij aan een healing environment. Jaarlijks worden op de afdeling radiologie in Sophia ca 5.500 echo-onderzoeken uitgevoerd. Veel kinderen zullen dus profiteren van AmbientExperience. In 2020 heeft de afdeling Radiologie in het Sophia twee nieuwe röntgenkamers in gebruik genomen. De leverancier, Philips Medical Systems, heeft in beide kamers AmbientExperience geïnstalleerd. Dit systeem bestaat uit een wandprojectie, gekleurde verlichting en muziek; er zijn verschillende thema’s beschikbaar.

Naast de röntgenkamers liggen twee echokamers. De aankleding van deze kamers is heel basaal. Graag zouden we hier ook Ambient experience willen toepassen. Bij echo-onderzoek ligt de patiënt op een onderzoeksbank. Het is van belang dat de patiënt goed stilligt. Een plafonddisplay waarop filmpjes getoond worden kan hierbij ondersteunen. Daarnaast maakt Ambient experience de kamers veel kindvriendelijker, direct al bij binnenkomst. Philips heeft een voorstel gemaakt. In een van de echokamers wordt een plafonddisplay en een wandprojectie toegepast. In de andere echokamer (die kleiner is) een plafonddisplay, gecombineerd met een print op de wand.

SPONSOREN BEDANKT WEER!

GEEN TRUCKSHOW MAAR TOCH EEN MOOI BEDRAG VOOR HET SOPHIA


Gelukkig konden we ook dit jaar, ondanks dat de Truckshow niet door kon gaan, toch een mooi bedrag overhandigen aan het Sophia Kinderziekenhuis. Namelijk het bedrag van 26.500 euro.

We hebben besloten om 20.000 euro voor een Concord Tafel aan te bieden (De kosten van deze tafel zijn 35.000 euro.) en de overige 6.500 euro bieden we aan voor nog 3 extra Buidelstoelen.Een betere start voor te vroeg geboren baby's met de Concord Opvangtafel

Te vroeg geboren baby's hebben direct na de geboorte vaak acute zorg nodig. De Concord (letterlijk: met navelstreng) opvangtafel is een speciaal ontwikkelde tafel waarop dit kan gebeuren zonder de navelstreng eerst door te knippen. De speciale tafel is voorzien van alles wat er nodig is om een te vroeg geboren baby adequaat op te vangen. Denk aan; opvangen, reanimeren en het toedienen van intraveneuze medicatie. En maakt het zo mogelijk een pasgeborene dichtbij de moeder en aan de navelstreng op te vangen en te stabiliseren. Dit geeft kwetsbare baby's een betere start.

In de huidige situatie wordt heel even gewacht met afnavelen, maar daarna moet de te vroeg geboren baby snel worden geholpen met het op gang komen van de ademhaling. Om de baby naar een reanimatietafel te brengen, knippen artsen eerst de navelstreng door. Met Concord is dit nu niet meer nodig. Het wachten met afnavelen tot de ademhaling goed op gang is gekomen, geeft een betere doorbloeding bij de kwetsbare pasgeborene. Daarnaast wordt de baby niet direct na de geboorte gescheiden van de moeder, waardoor direct het belangrijke eerste contact kan worden gemaakt.

Op dit moment is de Concord tafel een innovatie die nog niet tot de standaard opvang van baby's behoort. Er wordt een studie gedaan naar deze wijze van opvang en de eerste resultaten hiervan zijn erg positief. Indien er nog een tafel ingezet kan worden in het Sophia Moeder en Kind Centrum kan men nog meer baby's op deze wijze opvangen en de studie uitbreiden. Uit de resultaten zou onder meer kunnen blijken dat het wachten met afnavelen de kans op hersenschade of overlijden van de baby verkleint. In dat geval kunnen deze tafels in de toekomst tot standaard opvang gaan behoren en vanuit het reguliere budget van de afdeling bekostigd worden. De verwachting is dat enkele honderden baby's per jaar profijt kunnen hebben van de Concord opvangtafel.

SPONSOREN BEDANKT!!!!!!

OPBRENGST TRUCKSHOW NOG NOOIT ZO HOOG VOOR HET SOPHIA


Dinsdag 5 november 2019 gingen we eindelijk naar het Sophia Kinderziekenhuis om het ingezamelde bedrag van Truckshow Numansdorp 2019 te overhandigen. De opbrengst is nog nooit zo hoog geweest, echt ongelooflijk; maar liefst € 41.200. Wij van Truckshow Numansdorp en het Sophia Kinderziekenhuis zijn dan ook enorm dankbaar! Het bedrag zal wederom worden besteed aan mooie projecten. We lichten er een paar uit.

Nieuwe speeltuin
De grote wens van het Sophia Kinderziekenhuis is een nieuwe speeltuin voor de kinderen. De huidige toestellen zijn ondertussen namelijk aardig oud en versleten. Het idee is dat de tuin een plek is waar je als ouder en patiënt graag komt en waar zowel het gezonde, het zieke, en het gehandicapte kind leuk kunnen spelen.

Er is een mooi voorstel gemaakt door een speeltuinleverancier. Zo is het idee om een gezinsschommel en een dubbele schommel te plaatsen, met een leuk balanceertoestel en spelpanelen. Ook worden er een houten klimtoestel en houten speeltoestellen geplaatst, om zo een speeltuin te realiseren die voor elk kind geschikt is.

Vanuit Truckshow Numansdorp hebben we € 20.000 geschonken voor deze speeltuin. En de toestellen zijn inmiddels besteld!

Buidelstoelen
De buidelstoelen waar we vorig jaar geld voor hebben geschonken bevallen erg goed. Ouders laten weten dat zij de stoelen erg prettig vinden en dat de stoel heel makkelijk in gebruik is.

Dit is een groot verschil met voorheen, toen de kleine standaard stoel op de kamer gebruikt werd. In deze stoel konden ouders het buidelen niet lang volhouden omdat deze een hard zitvlak had. Dat is nu heel anders, ouders zitten rustig twee uur met hun baby te buidelen. Zowel voor de hechting als de ontwikkeling van de baby is dit ontzettend belangrijk en heel fijn dat dat nu kan.

Daarom hebben wij besloten om dit jaar wederom geld te schenken voor buidelstoelen, zodat meer ouders gebruik kunnen maken van deze stoelen.

Sophia Kinderhersenlab
Als belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum, wilt het Sophia Kinderziekenhuis het “Sophia Kinderhersenlab” realiseren. In dit Kinderhersenlab wilt het Sophia kinderen met verschillende aandoeningen vanuit een brede visie, spelenderwijs testen en meten. Het onderzoek richt zich op allerlei factoren en strekt zich uit van aandacht tot de genen, tot aan de omgeving en de interacties van de patiënt.

Op die manier leren de specialisten veel over de werking en ontwikkeling van de hersenen, met als doel om ieder kind de beste behandeling te geven én een optimale kwaliteit van leven te bieden. De uitkomsten van de testen en metingen worden meteen meegenomen in de gesprekken met de ouders zodat zorg en onderzoek direct aan elkaar verbonden worden. Door het op elkaar afstemmen (op instrumenten en tijdsmomenten) met Generation R en Generation R next wordt de verbinding gevonden met de algemene populatie, hetgeen een referentiepunt beschikbaar maakt en tevens onderzoek naar preventie mogelijk maakt. Generation R en R Next is een prospectief onderzoek dat 10.000 opgroeiende Rotterdamse kinderen volgt vanaf het foetale leven tot aan de jonge volwassenheid.

Daarnaast zal het op elkaar afstemmen met belangrijke internationale spelers, ervoor zorgen dat het Rotterdamse Kinderhersenlab wereldwijd aan kan sluiten bij bijvoorbeeld het Child Brain Center in Boston.

Het Sophia Kinderhersencentrum zal in maart 2020 officieel geopend worden en wordt het eerste Kinderhersencentrum in Europa.

Ook zal de naam van Truckshow Numansdorp als founder worden vermeld op een plaquette bij de ingang van het hersencentrum en worden we uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. Dit mogelijk gemaakt door jullie donaties!

Vanuit Truckshow Numansdorp willen we nogmaals iedereen bedanken voor alle donaties en gulle giften, waarmee het wederom mogelijk is gemaakt om het Sophia Kinderziekenhuis financieel te steunen.

Op dinsdag 23 oktober was het zover, de opbrengst van de Truckshow 2018, overhandigen in het Sophia. En wel: 33.000,- euro!!!!!!
Onder andere ook door snoep verkoop, 302,50 euro door Nynke, Lea en Bjorn. En door ZTM( Zeeman Truck Modellen) verkoop kalenders: 1350,- euro.

Het bedrag gaat besteed worden aan speelgoed voor diverse afdelingen voor 10.000,-.
En er worden 10 buidelstoelen voor de afdeling ICK-T van gekocht voor 23.000,-.

"In het najaar van 2017 is de Pallieterburght verhuisd naar het Sophia Kinderziekenhuis onder de nieuwe naam ICK-T. Op de ICK-T wordt zorg verleend aan kinderen en hun ouders die vanuit een intensieve zorgsetting de transitie naar huiselijke setting kunnen gaan maken. Op de ICK-T wordt zorg verleend aan kinderen en hun ouders die vanuit een intensieve zorgsetting de transitie naar huiselijke setting kunnen gaan maken. Speciaal voor deze afdeling willen we 10 Buidelstoelen rmogelijk maken."

Als de stoelen er zijn gaan we een kijkje nemen en zullen we verslag en foto's maken.

DANK JULLIE WEL!!!!! Voor die dit weer mogelijk hebben gemaakt. Ook namens Sophia.


Op donderdag 6 december zijn we bij de buidelstoelen (IC-K) wezen kijken. Ze zien er degelijk uit en hebben een mooie kleur.
Daar ze op één na alle in gebruik waren, de moeders met kindjes wilde liever niet op de foto.

OPBRENGST TRUCKSHOW MET OPEN ARMEN ONTVANGEN IN SOPHIA


En weer waren de Vrienden van het Sophia (Kinderziekenhuis) met stomheid geslagen over de opbrengst van de Numansdorpse truckshow van 26 augustus. Zij ontvingen uit handen van Bets en Bas Vogelaar een cheque van maar liefst dertigduizend euro!

De eerste keer dat de truckshow werd georganiseerd in 2001, moesten zij geld toeleggen op het evenement. Toen het jaar daarop zo’n 1200 euro overbleef, besloten zij het maar te schenken aan een goed doel. Dit werd het Sophia Kinderziekenhuis en na 16 jaar staat de teller op precies 232.121,70 euro! Dit bedrag wordt bij elkaar gebracht door inmiddels 65 sponsors, die hun vlag de maand voorafgaand aan de show mogen laten wapperen langs de provinciale weg. Daarnaast brengen een veiling van geschonken spullen, verkoop van drankjes en hapjes het nodige op. Er zijn ook kraampjes met snuisterijen en dit jaar hebben drie kinderen Lea, Jens en Bjarne snoep verkocht met een opbrengst van 432 euro. “We hoeven er zelf niets aan over te houden” zegt Bets, “alles voor het goede doel!” Er komt veel publiek af op de truckshow voor de gezelligheid en natuurlijk om die grote auto’s te bewonderen. Zo’n 125 trucks staan tijdens de show glimmend en wel te pronken op het terrein van Novifarm aan de Middelsluissedijk. Na een gezellige barbecue blijven veel truckers slapen, ook omdat ze weten dat Bets ze ’s morgens een gigantisch ontbijt voorzet met eieren en spek.

Al die jaren brengt een delegatie van de truckshow in het najaar een bezoek aan het Sophia-Kinderziekenhuis om het te schenken bedrag bekend te maken. De Fondsenwerving van het Sophia heeft van tevoren in kaart gebracht welke doelen nog geld kunnen gebruiken. Dat kunnen enerzijds medische onderzoeken zijn, maar ook zaken die het leven van de ernstig zieke patiëntjes iets kunnen verlichten. Bets, Bas èn de vrijwilligers bepalen zelf hoe het bedrag besteed wordt. Dit jaar gaat een groot deel naar de inrichting van een familiekamer op de afdeling dagverpleging. In het Sophia worden patiënten en ouders intensief bij de behandeling betrokken om betere resultaten en betere zorg op maat te krijgen. Om patiëntjes een beetje afleiding te bezorgen, worden computer spelletjes aangeschaft voor de afdeling oncologie. Van het restant worden Sophia superaapjes ingekocht. Alle patiëntjes van het Sophia, en dat zijn er helaas ongeveer 7000 per jaar, krijgen deze knuffel, een superzacht vriendje en een steuntje in de rug. De superaapjes zijn ook te koop, de opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek.

Paulina Wielaard, Relatiebeheerder Sophia: ”Ik was dit jaar voor het eerst op de truckshow en was helemaal verbaasd over het aantal trucks. Mijn zoontje was erbij en heeft al aangegeven volgend jaar mee te gaan helpen.” De truckshow is inmiddels een niet meer weg te denken evenement. Bas Vogelaar: “En ik zie geen reden een ander goed doel te zoeken. Volgend jaar minstens 80 sponsors en de Sophia vlag erbij.”


Tekst en foto's met dank aan A. 't Hooft

In 2016 is er wederom geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


En wel het bedrag van: €20.115,-

Na overleg met Paulina Wielaard (Vrienden van Sophia) en Bernadette de Mol (Pijnpoli) is het bedrag geschonken aan de Pijnpoli. Vorig jaar was er al €20.000,- gedoneerd, in totaal hadden ze €35.000,- nodig voor een project. Nu kunnen ze het project afmaken, en is er een beginnetje voor een volgend doel.

Bij het Ronald McDonald huis zijn de knuffels van de Stichting Hoogvliegers afgegeven, bedankt daarvoor. De andere knuffels mochten we helaas niet geven i.v.m hygiéne, daar zoeken we een andere bestemming voor.

Nogmaals, een ieder die z'n steentje heeft bijgedragen voor dit mooie bedrag, bedankt namens het hele team.

In 2015 is er weer geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Het heeft even geduurt voordat we het bedrag van € 20.000,- konden overhandigen aan een voor Nederland uniek project wat 4 artsen gaan opstarten.
In het bedrag zit ook de donatie van € 600,- door de Familie Seters.

Het Sophia Kinderziekenhuis wilt ons nogmaals bedanken voor het fantastische bedrag. De afdeling anesthesie- pijnbestrijding van het Sophia kinderziekenhuis kan door middel van jullie donatie mooie dingen verwezenlijken.

Waarom zijn we zo blij met het geld wat jullie geschonken hebben?
Chronische pijn bij kinderen is een onderwerp waar veel meer aandacht aan besteedt moet worden dan tot nu toe gedaan wordt. Chronische pijn heeft een forse impact op kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, stemming, schoolverzuim en gaat gepaard met aanzienlijke directe en indirecte kosten. Door onderzoek bij volwassenen is aangetoond dat acute pijn bv pijn na een operatie, goed behandeld moet worden omdat dit anders kan resulteren in chronische pijn.

Op dit moment heeft een op de vijf Europeanen chronische pijn. U en ik kunnen zich voorstellen dat juist bij kinderen de juiste stappen gemaakt moeten worden op pijnbestrijdingsgebied, zij staan tenslotte aan het begin van een lange reis, hun leven.

Waar willen het geld wat jullie opgehaald hebben voor gebruiken?
Op ons chronische pijnpoli zien wij wekelijks een aantal kinderen met chronische pijn. Wij zien die kinderen met een multidisciplinair team, vaak is dit voor de bezoekers nogal overweldigend. Waarom zijn er zoveel artsen aanwezig? En waarom is er een psycholoog bij aanwezig? En zo zijn er nog veel meer vragen van de ouders en het kind. Een van de onderdelen die we graag willen realiseren zijn een aantal voorlichtingsfilmpjes waarop een aantal behandelingen worden uitgelegd welke wij toepassen binnen het pijnteam en waarom wij de kinderen zien met zo een groot team. Het zou leuk zijn als de filmpjes een combinatie gaan worden van animatie en gewoon beeld.

Omdat het steeds drukker wordt op de poli zou het van een meerwaarde zijn dat voordat de ouders en het kind de spreekkamer binnen stappen dat zij alvast een pijn vragenlijst kunnen invullen. Op deze manier hebben we meer tijd voor de patiënt en hun ouders. Hiervoor willen we een aantal IPADS aanschaffen. Zij hebben dan de mogelijkheid om de vragenlijsten voor het gesprek al in te vullen. Op deze manier kunnen we de vragenlijsten ook direct digitaal verwerken.

Het geld geeft ons tevens de mogelijkheid om een boek te maken voor de pubers met ervaringsverhalen van lotgenoten met chronische pijn zodat zij niet het gevoel hebben dat zij er alleen voor staan.

Voorlichtingsfolders een interactieve website, we hebben genoeg ideeën.

Bernadette de Mol
Senior pijnconsulent-physician assistant i.o.
Anesthesie- Spoed en intensief
Pijnbestrijding

In 2014 is er weer geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Maandag 3 November 2014 was het zover om het bedrag te overhandigen aan de Vrienden van het Sophia, € 20.350,00 maar liefst. Eerst naar het Ronald McDonald Huis om de knuffels die o.a. beschikbaar zijn gesteld door de Familie van Gilst te geven aan de kinderen aldaar. Die waren heel welkom, gezien de reacties. Toen door naar Sophia. We werden welkom geheten door Tanja en Mendy. Twee kinderartsen vertelden ons over een nieuw project, Webportaal voor kinderen met zeldzame ziektes, € 10.175,00. En we geven € 10.175,00 aan,

Sophia TV & Evenementen
"Wie wil niet een keer in zijn leven iets leuks aankondigen of een interview houden
voor de televisie? Even een keer een bekend gezicht zijn? Sophia TV biedt kinderen
in ons ziekenhuis de mogelijkheid een programma te presenteren, te maken of gast
te zijn in een uitzending. Naast de coördinator zijn er ongeveer 30 vrijwilligers
actief in de televisiewereld. Deze 'Sophia -crew' bedenkt steeds iets nieuws en
probeert de kinderen in het ziekenhuis even te laten vergeten waar zij zijn.

Donderdagmiddag is er een live uitzending in de studio met iedere week een ander
onderwerp. Dierendag, het Heelal, Sprookjes, Knutselen en Playback zijn hier
voorbeelden van. Elke woensdagmiddag komt de 'crew' op de afdeling voor het
programma 'Babbelen in Bed'. Hierin vertellen de kinderen iets over hun hobby,
leuke verhalen over hun familie of gewoon zomaar iets dat zij kwijt willen.
Steeds wordt gezocht naar een mix van speels en educatief."

We wilden ook gaan kijken in een Ouderkamer en Afscheidskamer die vorig jaar o.a. door ons gerealiseerd zijn, helaas waren ze beide in gebruik. Al met al weer een bijzondere middag.

EEN IEDER DIE OP WAT VOOR MANIER MEEGEHOLPEN HEEFT OM DIT TE DOEN, BEDANKT.


Met dank aan Fotograaf A 't Hooft
Op woensdag 10 december zijn we weer naar Sophia geweest. Dit keer voor het overhandigen van twee foto collages die een plaatsje krijgen in één van de Ouderkamers die o.a. door ons gerealiseerd zijn. Ook wilde Aboutaleb de burgemeester van Rotterdam ons graag even spreken.

In 2013 is er weer geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Op Maandag 11 November 2013 was het zover, dat we het eindbedrag van € 16.500 euro gingen overhandigen aan het Sophia Kinderziekenhuis, zoals altijd, gezellig.

Erbij waren onder andere Mattieu & Linda die op de veiling de "kerst Ernie"
gekocht hadden van een kindje dat kanker gehad heeft en hem aan ons
aangeboden had, met de mededeling dat de koper hem zelf naar het Sophia
Kinderziekenhuis zou brengen. Dat deden ze maar al te graag.

We hebben {op één na} alle projecten die op de lijst waren kunnen vervullen,
onder andere de inrichting van de afscheidskamer.

De projecten die we gaan realiseren volgen opgesomd hieronder:


Kerstboekje Ouders (P13-02) Kerstboekje voor ouders met verhalen uit het Sophia

Afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie -Bibliotheektafel voor in de wachtruimte (P13-03)
Graag zou de afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-psychologie een bibliotheek-/leestafel
en een trapje voor de balie willen voor de wachtruimte. In deze wachtruimte wachten de
patiëntjes en hun ouders tot ze naar hun afspraak kunnen, wat (lees)afleiding en een
prettige tafel zou zeer welkom zijn.

Afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie /Pedagogische Zorg- Kook en bakbenodigdheden (P13-04) Kook en bakbenodigdheden voor alle afdelingen.
Bijna wekelijks koken of bakken de pedagogische medewerkers met kinderen in de speelkamers, zoals pizza's, cakejes, taarten of koekjes.

Afd. Kinderchirurgie – Kinderboek 'Varkentje' (P13-07) Het ontwikkelen van een kinderboek voor ouders en hun
kinderen (2-5 jaar) als voorlichtingsmateriaal over het bezoek aan het ziekenhuis en de operatiekamer.

Afd. IC-Neonatologie – Inrichting Afscheidskamer (P13-09) Inrichting van de recente op de afdeling IC-Neonatologie gemaakte ruimte waar
ouders in alle rust en naar omstandigheden gepaste sfeer afscheid kunnen nemen van hun stervende kind, in bijzijn van hun dierbaren.

Afdeling IC-Neonatologie – Opknappen ouderkamer (P13-10) N.a.v. suggesties van ouders het opknappen van de
ouderkamer om hem gastvrijer te maken voor broertjes, zusjes en (kraam)bezoek van te vroeg geboren baby's.

Afdeling Psychosociale Zorg KJPP – Kwartetspel (P13-13) Er wordt een kwartelspel gemaakt voor pedagogische zorg. In dit kwartetspel komen alle belangrijke aspecten van een ziekenhuis opnamen naar voren. Bij het kwartet zal een emotie kaart worden toegevoegd. Hierop worden smileys met emoties afgebeeld zodat de pedagogische medewerker het spel in kan zetten als verwerkend spel. Tevens kan de pedagogisch medewerker toetsen hoe het ziekte besef is van de patiënt.

Nogmaals, allemaal BEDANKT

In 2012 is er weer geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Op woensdag 12 december was het eindelijk zover, we konden € 14.500 gaan overhandigen aan
het Sophia. Maar eerst naar het Ronald McDonald Huis om de knuffels en beren te brengen,
die mevrouw Klijnsmit beschikbaar had gesteld.

We werden hartelijk ontvangen, Brian & Lea hebben de knuffels mooi neergezet voor de ouders
die ze konden geven aan hun kind(eren). Een echtpaar dat er was werd er stil van, ze hadden
er nooit bij stilgestaan dat zoiets gedaan werd, ze hadden 2 weken geleden een baby van
525 gram gekregen.

Toen de Lichtjes voor Sophia, met onder andere een optreden door het Theater Hofplein en
jonge talenten. Dat swingde de pan uit. We hebben het bedrag verdeeld aan Sophia TV en
onderzoek bij jonge kinderen naar de ziekte van Crohn. Daarna een hapje en een drankje wat
heel gezellig was.

Al met al een zinvolle middag, nogmaals bedankt allemaal en tot volgend jaar.

In 2011 is er weer geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Maandag 24 oktober zijn we naar Sophia gegaan om de definitieve opbrengst,
€ 17.650 te overhandigen.
Deze keer waren Ria, Bert, Ron, Sander, Truus en Arie ook mee, we werden hartelijk ontvangen
met koffie en taart, niet zomaar één, maar met de tekst: Truckshow al meer dan € 100.000.
Dat was een heel leuke verassing, Bets had de eer om hem aan te snijden, dat ging ze goed
af, gezien de punten (voor de mannen) die gesneden werden.
Ondertussen word er gezellig gepraat over volgend jaar en hoe het bedrag te besteden,
waarschijnlijk word er een gedeelte aan de TV studio en onderzoek besteed, Generation R
Na een rondleiding, de overhandiging, en wat foto's werd het weer tijd om naar huis te gaan.

Bedankt Manon & Mendy voor de ontvangst, tot volgend jaar
De organisatie.

In 2010 was er geld ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Op dinsdag 26 oktober 2010 zijn we naar het Sophia Kinderziekenhuis geweest om
het defenitieve geldbedrag te overhandigen.
Het bedrag is € 16.750,00, wat geweldig, dat we dit met zijn allen bij elkaar gebracht hebben.
De Stichting Vrienden van Sophia, o.a. vertegenwoordigt door Mendy en Manon zijn
er weer reuze blij mee, dit jaar word € 10.000,00 besteed aan wetenschappelijk onderzoek
en € 6750,00 aan de eigen televisie studio.
Het was erg druk in de hal, er waren televisie opname van SBS 6, Kika hield een feestje.
Al met al zijn we weer met de neus op de feiten gedrukt te worden
waarom we elk jaar de Truckshow doen.
Mede namens de "CREW" nogmaals iedereen die een steentje heeft bijgedragen, heel veel dank.
En tot ziens op 27 augustus 2011,
Bas, Bets en Arie Vogelaar.Links zie je de televisie opname van SBS 6.

In 2009 schonk onze sponsor Hagenaars Aardbeien weer ruim 24 kilo aardbeien
aan het Sophia Kinderziekenhuis en dit keer ook aan het Ronald Mcdonald huis.


Het was net lunchtijd, dus kwam het goed uit.
De ouders en kinderen genoten ervan.
We kregen een rondleiding door het huis, wat sinds afgelopen februari in gebruik is genomen.
Gebouwd en gerund door vrijwilligers, petje af.
Binnenkort hopen we de definitieve cheque te overhandigen.Op Maandag 23 november 2009 was het dan eindelijk zover!
We gingen het eindbedrag aan Sophia Kinderziekenhuis overhandigen € 20.634,15.
Wat een bedrag, iedereen bedankt.

We hadden ook gelijk wat speelgoed meegenomen voor het Ronald McDonald Huis.
Het eindbedrag wordt besteed aan nieuwe computers en speciaal speelgoed voor de kinderen.
Nogmaals iedereen bedankt!

In 2008 schonk onze sponsor Hagenaars Aardbeien ruim 24 kilo aardbeien
aan het Sophia Kinderziekenhuis.


Wij willen bij deze iedereen bedanken voor de prachtige dag die we met z'n allen gehad hebben
De inzet van Wout Tieleman, alle sponsoren en chauffeurs hebben er weer voor ons een onvergetelijke dag van gemaakt,
ook voor de kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis, het bedrag is geworden € 30.032,40!
Het was in een woord "geweldig"
Namens de organisatie, op naar 29 augustus 2009!Op de foto van links naar rechts Bas Vogelaar, Wout Tieleman, Bert (Hoofd Sophia Kinderziekenhuis)
Bets Vogelaar, Manon Gommers en Mendy Verburg (Stichting Vrienden v Sophia)
De dinosaurus is geschonken aan Sophia door Mevr Bax.

In 2007 was de opbrengst van de truckshow € 11.325,50
voor het Sophia Kinderziekenhuis.


De organisatie van de Truckshow wil mede namens het Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam
nogmaals iedereen hartelijk bedanken voor deze super opbrengst!
Het was geweldig en hopelijk tot ziens op 30 augustus 2008,
Bas, Bets en Arie Vogelaar

In 2006 was de opbrengst van de truckshow € 6871,50
voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Mede namens het Sophia Kinderziekenhuis, alle sponsors (ook anoniem),
chauffeurs, transportbedrijven en alle medewerkers
heel hartelijk bedankt voor de Cheque van € 6871,50!
Het was weer GEWELDIG!
nogmaals bedankt en tot de volgende Truckshow,
Bas, Bets en Arie Vogelaar

In 2005 was de opbrengst van de truckshow € 4638,30
voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Mede door de sponsoren, medewerkers en jullie die allemaal gekomen zijn hebben wij
aan het Sophia Kinderziekenhuis een cheque kunnen overhandigen van: 4638,30 euro!
Ook namens het Sophia Kinderziekenhuis heel veel dank, het was geweldig.
En hopelijk tot 2006!
Bas en Bets Vogelaar
In 2004 was de opbrengst van de truckshow € 2879,68
voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Het was erg gezellig en druk op 28 augustus.
Er waren 143 vrachtwagens en 240 bezoekers voor de barbeque.
De opbrengst van de bar, friet en barbeque was voor het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam
Mede door de sponsoren kon een bedrag van: 2879,68 euro overhandigd worden.
Mede namens het Sophia Kinderziekenhuis, allemaal bedankt en misschien tot volgend jaar.
Bas en Bets Vogelaar